ترک اعتیاد چیست؟
ترک اعتیاد به مواد مخدر، به روند درمان روانی یا پزشکی اعتیاد به مواد مخدر مانند تریاک، هروئین، کوکائین، برخی داروها و الکل گفته میشود.
بر اساس تعریف اداره خدمات مواد مخدر و بهداشت روانی آمریکا در سال 2010 میلادی، تعریف ترک اعتیاد به این شرح میباشد: «بهبودی، یک فرآیند تغییر است، که از طریق آن افراد برای به دست آوردن سلامت و رفاه و آسایش خود و به دست گرفتن اختیار زندگی تلاش کرده و سعی میکنند تا همه امکانات و قابلیتهای بالقوه (ذاتی) خود را مجدداً به دست آورند».
چالشهای ترک اعتیاد کدامند؟
فرد مصرفکننده در زمان ترک اعتیاد به مواد مخدر با سه چالش بزرگ روبرو میشود که عبارتند از:
1- چالش اول در ترک اعتیاد عوارض جسمانی و علائم ناخوشایند مربوط به ترک است که به خماری مشهور است. خماری میتواند به صورت حالاتی مانند درد در بدن، تعریق (عرق کردن) شدید، ضربان قلب بالا، نگرانی و بیقراری در فرد آشکار میشود.
2- چالش دوم در ترک مواد مخدر مربوط به وسوسه و احساس ولع (طمع) برای مصرف است. وسوسه یا ولع یک حالت ذهنی است که در آن، فرد تمایل شدیدی نسبت به مصرف مواد پیدا میکند. به طوری که فرد در برابر این تمایل احساس ضعف و ناتوانی میکند. یادگیری نحوه مقابله با وسوسه در موفقیت فرد در مسیر ترک اهمیت به سزایی دارد. به همین دلیل لازم است که در کنار دریافت برنامههای مربوط به ترک و کنار گذاشتن مواد، بیمار تحت رواندرمانی نیز قرار بگیرد و اطلاعات و آموزشهایی را برای مقابله با ولع و اشتیاق نسبت به مصرف دریافت نماید.
3- چالش سوم بعد از پاکی جسمانی و سمزدایی اتفاق میافتد. چرا که اکثر لغزشها در این دوره اتفاق میافتد. فرد در این زمان باید بتواند مراقبتهای لازم را به عمل بیاورد تا در مرحله ترک و پرهیز باقی بماند و دچار لغزش نشود. برای این کار لازم است که بتواند عوامل درونی و بیرونی را که در تحریک او به مصرف نقش دارند شناسایی کند و به کمک رواندرمانگر برای مواجهه درست با آنها برنامهریزی نماید.