صلاحیت دادگاههای کیفری تهران
* طبق ماده 307 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به کلیه اتهامات اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری، اعضای شورای نگهبان، وزرا و معاونین آنها، سفرا، رئیس دیوان محاسبات، استانداران، معاونان و مشاوران رؤسای سه قوه (قوه مقننه، قوه مجریه، قوه قضاییه)، دادستان، دارندگان پایه قضایی و فرمانداران و جرائم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ به بالا یا سرتیپ دومی شاغل در محلهای سرلشکری یا فرماندهی تیپ مستقل و مدیران کل اطلاعات استانها در صلاحیت دادگاه کیفری تهران میباشد. مگر اینکه طبق قانون صلاحیت رسیدگی به این جرائم بر عهده مراجع دیگری باشد.
تبصره 1: شمول این ماده بر دارندگان پایه قضایی و افسران نظامی و انتظامی در صورتی است که حسب مورد، در قوه قضاییه یا نیروی مسلح انجام وظیفه کنند.
تبصره 2: رسیدگی به اتهامات افسران نظامی و انتظامی موضوع این ماده که در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح میباشد، حسب مورد در صلاحیت دادگاه نظامی یک یا دو تهران است.
* همچنین طبق ماده 316 همین قانون به اتهامات اشخاص خارج از قلمرو حاکمیت جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم شوند و مطابق قانون، دادگاههای ایران صلاحیت رسیدگی به آنها را دارند، چنانچه از اتباع (شهروند) ایران باشند حسب مورد در دادگاه محل دستگیری و اگر از اتباع بیگانه باشند حسب مورد، در دادگاه تهران رسیدگی میشود.
معاونان و شرکای جرم در کدام دادگاه محاکمه میشوند؟
طبق ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه میشوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد، مگر اینکه طبق قوانین خاص ترتیب دیگری تعیین شده باشد.
* هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرمی باشند که یکی از آنان جزء مقامات گفته شده در مواد 307 و 308 قانون آیین دادرسی کیفری باشند به اتهام همه متهمان، حسب مورد، در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی میشود. و اگر این افراد در ارتکاب یک جرم با هم مشارکت و معاونت داشته باشند به اتهام ذکر شده در ماده 308 همین قانون نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی میشود.